Thema Toegankelijke openbare ruimte: woensdagochtend 6 februari

Met de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is de overheid verplicht om Nederland toegankelijk te maken. Dat geldt voor de openbare ruimte, maar ook voor openbaar toegankelijke gebouwen en andere voorzieningen. Overal in het land wordt hier hard aan gewerkt. Een betere toegankelijkheid zorgt er ook voor dat iedereen kan meedoen in de samenleving én dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Onze Brainz experts gaan op 6 februari hier uitgebreid op in. Zie hieronder sessies die aan bod komen: 

 1.

Toegankelijkheid: makkelijker kunnen we het wél maken!
Toegankelijkheid moet worden meegenomen in alle projecten waar je je mee bezighoudt. Daar kan je door de ratificatie van het VN-verdrag niet meer omheen. Maar de algemene opvatting is dat toegankelijkheid niet sexy is en vooral geld kost. Hoe fijn is het om in één dagdeel te ontdekken dat het veel makkelijker kan dan je nu misschien denkt? In dit dagdeel krijgt je inzicht in de quick wins. Je gaat ervaren dat je er niet alleen voor staat. Zult zien welke opties je hebt om toegankelijkheid onderdeel van jouw beleid te maken en wat daarbij de valkuilen zijn.

Bovendien ontdek je de mogelijkheden om met toegankelijkheid je voordeel te doen in jouw gemeente of organisatie, op diverse vlakken. Nieuwsgierig? Meld je dan nu aan en zorg dat je erbij bent.

Dagvoorzitter en Biind Expert: Denise Janmaat, directeur Nederlands Instituut Toegankelijkheid

 
2. 

Bij de gemeente Vught zit toegankelijkheid in het dna. Bij elk project wordt nadrukkelijk gekeken of de openbare ruimte toegankelijk is en blijft voor mensen met een beperking. Hoe zorg je ervoor dat toegankelijkheid niet alleen een opgave is voor het fysieke domein, maar voor alle niveaus in de gemeente? Jack Dikmans vertelt over de uitdagingen, kansen en succesverhalen uit Vught.

Biind Expert: Jack Dikmans, Gemeente Breda

 
 3.

De gemeente Zwolle is al een paar jaar geleden begonnen met de uitvoering van het VN-verdrag voor mensen met een handicap. De aanpak is daarbij vooral gericht op ‘doen’.  Namens de gemeente zal Stadsergonoom Marieke van Brussel vertellen over hoe Zwolle het VN- verdrag concreet maakt. Het actieplan dat de gemeente recentelijk heeft laten vaststellen vormt de input voor een gesprek over de aanpak en dilemma’s als het gaat om toegankelijkheid.  

Biind Expert: Marieke van Brussel, Gemeente Zwolle

 
 4.

Hoe zorg je ervoor dat iedereen, dus ook mensen met een beperking, er graag te voet op uit gaat, of dat nu is voor een boodschap of voor een ommetje? Een toegankelijke openbare ruimte speelt hierbij een belangrijke rol, maar er is meer. Stedenbouwkundige Annemieke Molster laat zien wat hier allemaal bij komt kijken, zodat het niet alleen mogelijk wordt om ergens heen te lopen, maar zelfs aanlokkelijk! 

Biind Expert: Annemieke Molster, Molster Stedenbouw